Pinnallinen hiivatauti (Kandidiaasi)

Jokaisella ihmisellä on hiivaa iholla ja limakalvoilla. Terve immuunijärjestelmä kuitenkin estää hiivaa lisääntymästä runsaasti ja aiheuttamasta tulehdusta. Suomalaisilla APECED- potilailla hiivainfektiot ovat todella yleisiä ja niitä esiintyy lähes kaikilla joskus ja joillakin jatkuvasti. Vaikeusaste vaihtelee yksilöllisesti. Yleisin hiivainfektion paikka on suun limakalvot ja se on myös tautikomponenteista useimmiten ensimmäinen. Hiivainfektio voi myös levitä ruokatorveen sekä maha-suoli-kanavan alueelle ja lisäksi se leviää helposti myös kynsiin ja iholle. Naisilla on taipumus saada hiivatulehduksia ulkosynnyttimien limakalvoille.

Lievimmillään suun hiivatauti aiheuttaa suupielten arkuutta, punoitusta ja rikkonaisuutta, mutta myös koko suu voi olla arka, limakalvot punoittavat ja syönnin aikana tuntuu kirvelyä. Valkeita tai harmaita hiivapeitteitä voi olla poskien limakalvoilla ja kielellä. Vaaleita levymäisiä läiskiä voi ilmaantua limakalvoille sen ohentuessa ja kuihtuessa. Ruokatorveen levitessään hiivatulehdus voi tuntua nielemisvaikeutena tai niellessä kipuna keskellä rintaa ja joskus myös palan jäämisenä ruokatorveen. Suolistoon ulottuessa se tuottaa ripulia, ilmavaivoja ja vatsakipua. Kynsissä hiivatulehdus voi aiheuttaa niiden paksuuntumista, tummumista tai syöpymistä ja käsien iholle saattaa ilmaantua vetistävää, punoittavaa ihottumaa.

Yleisvoinnin heikkeneminen ja antibioottikuurit lisäävät hiivan leviämistä ja elinmahdollisuuksia. Tällöin hiivatauti usein ilmaantuu tai pahenee. Suun limakalvojen vaurioitumista tulee välttää, koska suussa olevat haavaumat ja limakalvovauriot paranevat hitaasti ja voivat edistää hiivainfektion pahenemista ja ilmaantumista sekä altistaa limakalvon pahanlaatuisille muutoksille.

Hiivainfektioita hoidetaan suun kautta otettavilla lääkkeillä, että paikallisesti, sekä elintapoja ja hygieniaa mukauttamalla. Hiivan kurissapito on tärkeää, koska jatkuessaan se saattaa aiheuttaa suun tai ruokatorven limakalvon syövän.