Rintatulehduksen hoito

Rintatulehduksen hoito kannattaa aloittaa kotikonstein heti oireiden ilmaannuttua. Tällöin voidaan mahdolliselta antibioottikuurilta välttyä eikä muuta hoitoa välttämättä tarvita. Tärkeää rintatulehduksen hoidossa on rinnan säännöllinen tyhjennys. Paras rinnan tyhjentäjä on vauva, ja vauvaa saakin huoletta imettää rintatulehduksen aikana, ellei rinnasta tule märkäistä eritettä, jolloin rinta lypsetään ja maito heitetään pois.

Rinnan tyhjennys on paras aloittaa kipeästä rinnasta siten, että vauvan leuka on kipeän alueen kohdalla, sillä rinta tyhjenee parhaiten vauvan leuan puolelta. Imetysasentoja on silti syytä vaihtaa, jotta koko rinta tyhjenisi kunnolla. Jos rinta on hyvin kipeä, voi imettämisen aloittaa myös terveestä rinnasta, jonka aikana kipeä rinta saa herua ja tyhjentyä vapaasti. Kipeälle rinnalle voi vaihtaa kun herumisrefleksi alkaa toimia. Herumista edistää rintojen lämmittäminen suihkulla tai hauteilla ennen imetystä. Lämmennyttä rintaa voi imetyksen aikana hieroa kevyesti tyhjennyksen edistämiseksi.

Viileitä hoitoja kuten kaalinlehtiä tai rahkakääreitä voidaan puolestaan käyttää turvotuksen laskemiseksi. Riittävän tiheä imetys, vähintään joka toinen tunti myös öisin, on tärkeää niin kauan kun rinta tuntuu lämpöiselle tai on kipeä. Mahdollisen lisämaidon antamista voi rintatulehduksen aikana vähentää vauvan imemishalukkuuden lisäämiseksi. Jos maidontulo on erityisen runsasta, ei välttämättä kannata imettämistä lisätä, sillä samalla myös maidon määrä lisääntyy.

Ns. lämminpullomenetelmää voi koittaa, jos vauvan imu ei ole riittävä ja rinta pitää tyhjentää. Kiristäviä vaatteita ja rintaliivejä tulisi välttää, ja jos mahdollista voi rintaliivit jättää kokonaan pois muutamaksi päiväksi. Hyvä imemisasento ja imemisote kannattaa tarkistaa. Riittävä lepo on myös tärkeää ja suositeltavaa olisikin vetäytyä vauvan kanssa lepäämään, jolloin vauva voi tyhjentää rintaa. Kipuun ja kuumeeseen suositellaan ibuprofeiinia, koska sillä on myös tulehdusta lievittävä vaikutus, mutta parasetamoliakin voi käyttää, ellei ibuprofeiini sovi. Lepoa on myös oikeanlainen ruokavalio, kuten kevyet keitot, marjat, hedelmät ja runsas juominen, sillä sairaana ei ole hyvä rasittaa elimistöä hankalasti sulavilla ruuilla.

Kaalinlehdet, rahkakääreet ja lämminpullomenetelmä ohjeet

Milloin lääkäriin?

Rintatulehduksen ehkäiseminen