Tyypin 1 diabetes ja raskaus

Kohonnut verenpaine ja raskausmyrkytys

Verenpaineen kohoaminen on diabeetikkoäideillä 4-6 kertaa yleisempää terveisiin äiteihin verrattuna. Kohonnut verenpaine (yli 140/90 mmHg) lisää diabeetikkoäidin raskausmyrkytyksen riskiä.

Raskausmyrkytyksen syytä ei tunneta. Raskausmyrkytystä esiintyy 3-5 %:ssa kaikista raskauksista ja yli 10 %:ssa diabeetikoiden raskauksista.

Raskausmyrkytys eli pre-eklampsia on mahdollinen raskauteen liittyvä istukkasairaus, joka ilmenee 20. raskausviikon jälkeen.

Sen oireita ovat kohonneen verenpaineen lisäksi valkuaisen erittyminen virtsaan (proteinuria).

Raskausmyrkytyksen tavallisimpia riskitekijöitä ovat muun muassa ensimmäinen raskaus, monisikiöinen raskaus, perimä, alle 20 tai yli 40 -vuoden ikä, verenpainetauti, lihavuus, sikiön turvotus, sikiön 13-trisomia ja rypäleraskaus.

Diabeetikoilla raskausmyrkytyksen mahdollisia aiheuttajia ovat huono verensokeritasapaino, diabeettinen silmän verkkokalvosairaus, synnyttämättömyys ja diabeteksen pitkä kesto.

  Jos alkuraskauden sokeritasapaino on hyvä, ei diabeetikon raskausmyrkytyksen vaara ole lisääntynyt juurikaan terveisiin verrattuna.

  Jos raskausmyrkytystä ei hoideta, se voi aiheuttaa äidille kouristuksia ja jopa kooman, sekä istukan ennenaikaisen irtoamisen ja kasvavan verenvuotovaaran. Pyrkimällä hyvään verenpainetasoon, esimerkiksi terveellisellä ruokavaliolla, voidaan ehkäistä raskausmyrkytystä. Pahimmillaan raskausmyrkytyksen ainoa tehokas hoito on raskauden päättäminen.